Boeken

Mijn geloof en mijn geluk, Imad el Kaka en Hatice Kursun (2002)

24 islamitische jongeren (12 meiden en 12 jongens) uit Nederland en Vlaanderen vertellen openhartig over hun keuzes en morele dilemma’s. Islamitische meiden en jongens over hun homoseksuele gevoelens.


Hartsvrienden, Abdellah Taia (2011)

Een coming-of-age boek vol magie, bijgeloof, verlangen en jaloezie. De rijke Khalid en de arme Omar zijn hartsvrienden ondanks hun verschillende werelden. Ze delen alles. Totdat blijkt dat Khalid iets heeft verzwegen voor Omar. Buiten zichzelf van verdriet en boze jaloezie besluit Omar er alles aan te doen om zijn vriend terug te winnen.

 

Onder mannen: het verzwegen leven van Marokkaanse homo’s, Catherine Vuylsteke (2008) 

Journaliste Vuylsteke verhaalt over de ervaringen van Marokkaanse homo’s.  Ze beschrijft hun onderwereld van Marokko tot Brussel. Homoseksualiteit is een groot taboe. In Casablanca moeten homoseksuelen onder-onderlevens, zoals ze dat in het Arabisch zeggen: in het geniep.


Rendez-vous, Abdellah Taia (2009)

In 'Rendez-vous' vertelt Abdellah Taïa over de weg die hij heeft afgelegd van het armoedige Salé naar Parijs - Hij moet leren overleven, zijn homoseksualiteit aanvaarden en zijn weg vinden zonder zijn wortels te ontkennen. Isolement, geldproblemen en hartzeer brengen hem uit evenwicht.


Mijn Arabische melancholie, Abdellah Taia (2008)

In Salé vlucht Abdellah weg als puber uit de buurt die hem ziet als het cliché: de verwijfde jongen. Zijn buurt van de eeuwige schaamte. Dan komt hij een clubje jonge mannen tegen die hem probeert te verkrachten. Eenmaal volwassen wordt hij verliefd op een Europese jongen van zijn eigen leeftijd, maar die liefde komt maar van één kant en dat is het thema van dit verhaal: 'ziek van liefde zijn', (hoe) kun je daar van genezen?


Mannenharem, Vinco David (2006)

Mannenharem is een op historische feiten gebaseerde vertelling waarin de hoofdpersoon Omar een ontdekkingstocht maakt naar het India van weleer, toen machtige mogoelkeizers heersten over een uitgestrekt rijk van moslims en hindoes. En Omar ontdekt nog meer: zijn homoseksualiteit.


Oesters of Merguez, Omar B. (2006)

Omar, een Marokkaanse jongen, ontdekt tot zijn schrik dat hij niet net zo macho is als zijn mannelijke familieleden en vrienden. Erger nog: hij blijkt helemaal dicht te slaan als hij met meisjes probeert te vrijen. Maar als een jongen hem verleidt, lukt het allemaal wel! Aangemoedigd door zijn ouders –die wel door hebben wat zijn ware geaardheid is –trouwt hij met Latifa. Hij verhuist naar Antwerpen. Zijn worsteling met zijn geaardheid en de vreemde cultuur komt hard binnen maar levert ook hilarisch beschreven situaties op.


Homo en moslim – Hoe gaat dat samen?  Omar Nahas

Alles wat je wilt weten over islam en homoseksualiteit. Bespreekt het innerlijke conflict, de kwestie tussen mens en God, druk uit de omgeving en emancipatie. Vooral voor hulpverleners. 1001 vragen over islam en homoseksualiteit door Omar Nahas, Forum, 2005.