Boeken

Mijn geloof en mijn geluk, Imad el Kaka en Hatice Kursun (2002)

24 islamitische jongeren (12 meiden en 12 jongens) uit Nederland en Vlaanderen vertellen openhartig over hun keuzes en morele dilemma’s. Islamitische meiden en jongens over hun homoseksuele gevoelens.

Hartsvrienden, Abdellah Taia (2011)

Een coming-of-age boek vol magie, bijgeloof, verlangen en jaloezie. De rijke Khalid en de arme Omar zijn hartsvrienden ondanks hun verschillende werelden. Ze delen alles. Totdat blijkt dat Khalid iets heeft verzwegen voor Omar. Buiten zichzelf van verdriet en boze jaloezie besluit Omar er alles aan te doen om zijn vriend terug te winnen.

Onder mannen: het verzwegen leven van Marokkaanse homo’s, Catherine Vuylsteke (2008)

Journaliste Vuylsteke verhaalt over de ervaringen van Marokkaanse homo’s.  Ze beschrijft hun onderwereld van Marokko tot Brussel. Homoseksualiteit is een groot taboe. In Casablanca moeten homoseksuelen onder-onderlevens, zoals ze dat in het Arabisch zeggen: in het geniep.

Rendez-vous, Abdellah Taia (2009)

In 'Rendez-vous' vertelt Abdellah Taïa over de weg die hij heeft afgelegd van het armoedige Salé naar Parijs - Hij moet leren overleven, zijn homoseksualiteit aanvaarden en zijn weg vinden zonder zijn wortels te ontkennen. Isolement, geldproblemen en hartzeer brengen hem uit evenwicht.

Mijn Arabische melancholie, Abdellah Taia (2008)

In Salé vlucht Abdellah weg als puber uit de buurt die hem ziet als het cliché: de verwijfde jongen. Zijn buurt van de eeuwige schaamte. Dan komt hij een clubje jonge mannen tegen die hem probeert te verkrachten. Eenmaal volwassen wordt hij verliefd op een Europese jongen van zijn eigen leeftijd, maar die liefde komt maar van één kant en dat is het thema van dit verhaal: 'ziek van liefde zijn', (hoe) kun je daar van genezen?

Mannenharem, Vinco David (2006)

Mannenharem is een op historische feiten gebaseerde vertelling waarin de hoofdpersoon Omar een ontdekkingstocht maakt naar het India van weleer, toen machtige mogoelkeizers heersten over een uitgestrekt rijk van moslims en hindoes. En Omar ontdekt nog meer: zijn homoseksualiteit.

Oesters of Merguez, Omar B. (2006)

Omar, een Marokkaanse jongen, ontdekt tot zijn schrik dat hij niet net zo macho is als zijn mannelijke familieleden en vrienden. Erger nog: hij blijkt helemaal dicht te slaan als hij met meisjes probeert te vrijen. Maar als een jongen hem verleidt, lukt het allemaal wel! Aangemoedigd door zijn ouders –die wel door hebben wat zijn ware geaardheid is –trouwt hij met Latifa. Hij verhuist naar Antwerpen. Zijn worsteling met zijn geaardheid en de vreemde cultuur komt hard binnen maar levert ook hilarisch beschreven situaties op.

Homo en moslim – Hoe gaat dat samen?  Omar Nahas

Alles wat je wilt weten over islam en homoseksualiteit. Bespreekt het innerlijke conflict, de kwestie tussen mens en God, druk uit de omgeving en emancipatie. Vooral voor hulpverleners. 1001 vragen over islam en homoseksualiteit door Omar Nahas, Forum, 2005.

 

Het verhaal van

Sara

Sara (20) kwam via een vriendin bij Veilige Haven terecht. Mijn familie weet niet dat ik op vrouwen val. Het ging niet goed met mij toen ik hier voor het eerst kwam, ik voelde me alsof ik de enige lesbische moslima op aard was. Mijn thuissituatie is sowieso niet ideaal, mijn homoseksualiteit maakte het allemaal nog moeilijker.

Het verhaal van

Nazha

Robert: Ik heb mijn hele leven in de kast gewoond">"Alle meisjes vielen op jongens en ik viel op meisjes. Dus?"

Ik was 24 toen ik Marokko verruilde voor Nederland. Mijn vader repte met geen woord over de reden van mijn vertrek. Mijn ouders zijn vrome moslims. Toch hebben mijn ouders geen moeite met mijn seksuele geaardheid.

Het verhaal van

Warda

"Toen ik haar zag, werd ik betoverd door haar schoonheid"

Ik heb niet voor mijn geaardheid gekozen, mijn homoseksuele gevoelens zijn authentiek. Homoseksualiteit is niet alleen maar seks, maar een liefdesrelatie waarin seks een rol speelt. Twee jaar geleden ben ik voor het eerst in mijn leven verliefd geworden op een vrouw.

Het verhaal van

Mimoun

"Iedere man die ik aantrekkelijk vond, begon ik te haten."

Mimoun, 26 jaar, werkt voor een reclamebureau. 'Ik zou mijn ouders niet teleurstellen. Ik zou trouwen met een Marokkaanse en vanzelfsprekend zou ik nooit mijn homogevoelens de vrije loop laten. Sterker nog, ik durfde nog steeds niet toe te geven dat ik wel degelijk op mannen viel. Het was een periode van chaos.