Over ons
Veilige Haven Amsterdam werd in 2007 opgericht door o.a. de Schorer en het COC, die de behoefte aan steun voor LHBTIQA+ jongeren herkenden. Sinds 2022 wordt het uitgevoerd door Stichting Centram, waar we blijven zorgen voor een veilige plek.


Informatie, advies en ondersteuning
Het ontdekken van je seksualiteit en genderidentiteit kan veel vragen oproepen. Voor veel jongeren brengt dit gevoelens van verwarring, twijfel of angst met zich mee, zeker wanneer heteroseksualiteit en cisgender zijn als de norm worden gezien. In sommige culturen en religies rust bovendien een sterk taboe op LHBTIQA+ zijn, wat het nog lastiger kan maken om jezelf te accepteren en je gevoelens te delen.
Veel jongeren worstelen daarnaast met loyaliteit. Je wilt je familie en vrienden niet kwetsen, maar tegelijkertijd worstel je met gevoelens die je niet zomaar kunt negeren. Moet je er open over zijn? Of houd je het liever voor jezelf?
Veilige Haven Amsterdam biedt een veilige plek waar je terechtkunt met deze vragen. Wij geven informatie, advies en ondersteuning, zodat je niet alleen hoeft te worstelen met je gevoelens en identiteit.
Ondersteuning voor zorgprofessionals
Als zorgverlener kom je in aanraking met mensen uit diverse culturen, religies en achtergronden. Hoe ga je om met vragen over gender- en seksuele diversiteit? In hoeverre speelt je eigen referentiekader een rol in je aanpak?
Veilige Haven Amsterdam biedt voorlichtingen en trainingen aan zorgprofessionals om bewustzijn en kennis te vergroten op het gebied van LHBTIQA+ en cultuursensitief werken. Wil je hier meer over weten of een training aanvragen? Mail ons op veiligehaven@centram.nl, en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.
Themabijeenkomsten en casuïstiek
Om zorgverleners beter toe te rusten op LHBTIQA+- en cultuursensitief werken, leidt Veilige Haven Amsterdam LHBTIQA+ aandachtsfunctionarissen op binnen verschillende organisaties in Amsterdam. Deze functionarissen spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van cliënten en collega’s.
Vier keer per jaar organiseren we themabijeenkomsten en casuïstiekbesprekingen speciaal voor deze aandachtsfunctionarissen. Zo blijven ze op de hoogte van ontwikkelingen en kunnen ze ervaringen en kennis delen.
Heeft jouw organisatie nog geen LHBTIQA+ aandachtsfunctionaris, maar zou je hier meer over willen weten? Neem contact met ons op via veiligehaven@centram.nl, en we helpen je graag verder.
